Nationale Hypotheekgarantie afbeelding

Nationale Hypotheekgarantie

U kunt uw hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Met NHG is uw hypotheek voor de aankoop of kwaliteitsverbetering van de woning veilig, verantwoord en voordelig.

Als u een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) heeft dat twee belangrijke voordelen:

1. Voor een hypotheek met NHG wordt vaak een lagere hypotheekrente gerekend. Dit kan u honderden euro’s per jaar schelen.

2. Wanneer u gedwongen bent uw woning te verkopen en de opbrengst van de woning lager is dan de uitstaande hypotheek, dan is er sprake van een restschuld. Als u NHG heeft kan die restschuld worden kwijtgescholden. Daar zijn voorwaarden aan verbonden:

 • Uw persoonlijke situatie is veranderd, doordat:
  • uw relatie is beëindigd of
  • u niet-verwijtbaar werkloos of arbeidsongeschikt geraakt bent of
  • uw partner is overleden.
 • U kunt uw hypotheek niet meer betalen door de verandering in uw persoonlijke situatie.
 • U doet er alles aan om de restschuld zoveel mogelijk te beperken.
 • U heeft de woning in een goede staat gehouden.
 • U heeft een makelaar ingeschakeld voor de verkoop van de woning.

Borgtochtprovisie

Voor een hypotheek met NHG betaalt u eenmalig een bedrag, de zogenaamdewel een borgtochtprovisie. Die bedraagt op dit moment 0,6% van de hypotheek (2022).

Maximum hypotheek

Niet voor iedere hypotheek kan NHG aangevraagd worden, er geldt een maximum. De totale kosten voor de aanschaf van de woning (koopsom + bijkomende kosten) mogen in 2022 niet hoger zijn dan €355.000,-. Gaat u investeren in energiebesparende maatregelen, dan mag u boven op de koopsom nog 6% extra lenen en ligt de kostengrens voor NHG op €376.300,-. De extra financieringsruimte moet dan wel volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen, zoals een HR-ketel, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie, HR++ beglazing en/of zonnecellen.

Oversluiten naar een hypotheek met NHG

Heeft u een bestaande hypotheek zonder NHG? U kunt deze oversluiten naar een hypotheek mét NHG op voorwaarde dat de nieuwe hypotheek gunstiger is, bijvoorbeeld vanwege een lagere rente.

NHG en verbouwing

U kunt ook NHG krijgen voor een lening die u gebruikt om uw woning te verbouwen. Hier vindt u alle informatie over de Nationale Hypotheek Garantie.

Gerelateerde pagina’s